donderdag 6 december 2012

Vensterbank Plaatsen of Vervangen


Vensterbank Kopen

Vensterbanken zijn verkrijgbaar in vele verschillende materialen en maten. Bijvoorbeeld van beton, hout, natuursteen, compostiet en kunststof. Op maat of nog op maat te maken. Hier vindt u tips hoe een nieuwe vensterbank te plaatsen.

Verwijderen Oude Vensterbank

Om een oude vensterbank te verwijderen snijdt u eerst de kitranden weg met bijvoorbeeld een hobbymes. Als alle randen zijn verwijderd haalt u de vensterbank los. Als deze moeilijk los te halen is kunt u een hamer of ander voorwerp gebruiken om de vensterbank los te tikken. Als de vensterbank is verwijderd kunt u achtergebleven kitresten verwijderen met een plamuurmes. Mocht tijdens het verwijderen van de vensterbank de muur beschadigd raken, dan kunt u dit gemakkelijk repareren met gips of snelplamuur.

Waterpas                                                              

Voordat de nieuwe vensterbank geplaatst kan worden, controleert u met een waterpas of de ondergrond waterpas is. Mocht dit niet het geval zijn kunt u de ondergrond met wat reparatie plamuur alsnog vlak maken.

Vensterbank op maat maken

Indien de nieuwe vensterbank nog niet op maat is, tekent u eerst de juiste afmetingen af. Hiervoor is het verstandig een winkelhaak te gebruiken om een haakse lijn te krijgen. Om het afbrokkelen van een kunststof toplaag te voorkomen kunt u voor het zagen een plakbandje over de zaaklijnen plakken. Zaag de vensterbank vervolgens op maat. Tenslotte kunnen de randen van de vensterbank afgewerkt worden met een fineerstrip.

Plaatsen nieuwe vensterbank

Als de vensterbank op maat is brengt u montagekit aan op de ondergrond waar de vensterbank op bevestigd moet worden. Smeer de montagekit gelijkmatig uit met een lijmkam. Vervolgens plaatst u de vensterbank op de juiste positie plaatsen en duw stevig aan. Werk eventuele kieren en naden rondom de vensterbank af met acrylaatkit.