donderdag 20 december 2012

Tochtwering Aanbrengen - Tochtstrips plaatsen Tips


Met tochtwering kunt u zowel onaangename tocht aanpakken als uw energierekening. Met onderstaande handleiding kunt u zelf eenvoudig tochtwering plaatsen. Tevens vindt u onderaan een aantal praktische tips.

Voorbereiding Tochtwering Aanbrengen

Voordat u gaat beginnen met het plaatsen van tochtwering is het verstandig eerst eens goed te controleren waar in huis tochtoverlast is. U kunt met uw hand of met een kaars eenvoudig controleren op tochtplekken. Standaard tochtplekken zijn rondom de brievenbus en de voordeur. Als u weet waar de tochtplaatsen zitten, kunt u opmeten hoeveel materiaal u nodig heeft. 

Plaatsen tochtstrip bij raamkozijnen en deurkozijnen

Voor het aanbrengen van tochtstrips bij deur- en raamkozijnen meet u in de eerste plaats de kozijnen nauwkeurig op. Vervolgens kunt u de strip op maat zagen met een ijzerzaag. Om de tochtstrip te plaatsen sluit u eerst het raam of de deur en drukt u het rubberen deel van de tochtstrip aan. Nu kunt u de tochtstrip bevestigen met spijkers op het kozijn.

Tochtwering plaatsen bij een schuifpui

Om tochtwering te plaatsen bij een schuifpui kunt u tochtband gebruiken. In de eerste plaatst zet u de schuifpui een stuk open zodat er tuimte is tussen het kozijn en de ruit. Nu kunt u de lengte van het kozijn nauwkeurig opmeten en en stuk tochtband op maat afknippen. Vervolgens vouwt u de band dubbel zodat er een V-vorm ontstaat. Nu kunt u de tochtband bevestigen op het kozijn. Verwijder hiervoor het beschermpapier en zorg ervoor dat de punt van de V naar achteren is gericht.

Tochtband plaatsen bij ramen en stompe deuren

Bij stompe deuren en ramen kunt u tochtband plaatsen op het kozijn omdat deze binnen het kozijn vallen. Vooraf zet u het raam of deur volledig open zodat u eenvoudig de lengte en de breedte kunt opmeten. Voordat u de stroken tochtband plaatst moet u eerst de kozijnen goed vetvrij en schoon maken. Als het kozijn weer droog is kunt u de tochtstroken plaatsen. Bij een raam plaatst u 4 stroken tochtband en bij een deur 3 stroken. (niet aan de onderkant). 


Tochtband aanbrengen bij opdekdeuren

Opdekdeuren vallen in tegenstelling tot stompe deuren over het kozijn heen waardoor u tochtband niet op het kozijn maar op de deur bevestigt. Voor het opmeten en plaatsen zet u het raam of deur volledig open zodat u eenvoudig de lengte en de breedte kunt opmeten. Voordat u de stroken tochtband plaatst moet u eerst de kozijnen goed vetvrij en schoon maken. Als het kozijn weer droog is kunt u de tochtstroken plaatsen. Bij een deur plaats u 3 stroken tochtband. (niet aan de onderkant).

Tochtprofiel plaatsen onderkant deur

Een tochtprofiel of borstel kunt u zowel bij binnen- als buitendeuren plaatsen. Vooraf meet u de breedte van de deur nauwkeurig op en u zaagt het tochtprofiel op maat met een ijzerzaag. Vervolgens kunt u het profiel of de borstel eenvoudig tegen de onderzijde van de deur schroeven. Zorg dat de borstel de ondergrond nog net raakt voor een optimaal resultaat. Als u een Tochtprofiel of borstel wilt plaatsen onder een binnendeur kunt u de deur het beste loshalen van de scharnieren. 

Brievenbus tochtwering borstel

Zoals eerder genoemd is een brievenbus vaak een grote bron van tocht. Hiervoor zijn speciale tochtwerende brievenbuskleppen verkrijgbaar. Ook kunt u hier een tochtprofiel met borstel plaatsen.

Tips


  • Om te voorkomen dat een tochtstrip verschuift tijdens het vastschroeven, kunt u deze eerst vastplakken met een stukje dubbelzijdig tape
  • Teken bij hardhouten kozijnen eerst de spijkergaatjes af en maak putjes in het hout met een priem of een spijker voor het mooiste resultaat
  • Als u een aluminium tochtstrip wilt verven, plak dan eerst het rubberen deel af met schilderstape zodat er geen verf op komt. Als er verf op het rubber komt wordt deze stug.
  • Indien de kier onder de deur groter is dan de breedte van de borstel, bevestig dan eerst een strookje hout aan de onderkant van de deur met lijm of spijkers en bevestig hier vervolgens de strip op.
  • Met een priem kan eventueel voorzichtig een extra gaatje gemaakt worden mocht dat nodig zijn.